Στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Λασιθίου,  την Κυριακή της Πεντηκοστής 27 Μαΐου 2018 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 151η επέτειο  της «Γιγαντομαχίας» του Λασιθίου, παρουσία του Εξοχωτάτου  Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου  Παυλόπουλου.

Το πρωί της Κυριακής στο καθολικό της Ιεράς μονής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος. και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν ο οικείος ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος εκπροσώπησε και την Α.Θ.Π. τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο  και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος.

Μετά τον εσπερινό της γονυκλισίας τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και ακολούθησε η προσφώνηση του Σεβ. Μητρoπολίτoυ Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «η σημερινή τιμητική παρουσία του στο Λασίθι είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για την τοπική Εκκλησία και τον ευσεβή λαό μας, και ιδιαίτερα για  το ευλογημένο αυτό τμήμα της μητροπολιτικής του περιφέρειας, που εξαιτίας της φρουριακής του μορφής και της φυσικής οχυρωματικής του θέσης, κατέστη ανά τους αιώνες, βασική εστία μιας σειράς επαναστάσεων».  Με κέντρο την περιώνυμη Μονή της Κρουσταλλένιας, που υπήρξε το καταφύγιο των επαναστατών  ήδη από την Ενετική κυριαρχία (γι’ αυτό και από το 1293 έως το 1543 υπέστη ολοκληρωτική ερήμωση), ενίσχυσε όλες τις επαναστάσεις τις οποίες ετροφοδότησε ποικιλοτρόπως. Τελειώνοντας τον ευχαρίστησε για την τιμή που αποδίδει στην υπέρτατη θυσία των αγωνιστών της Μάχης του Λασιθίου και για την δεύτερη επίσκεψη του στο Οροπέδιο, και Τρίτη στο Νομό Λασιθίου μέσα σε δέκα μήνες, και επισήμανε ότι η συχνή παρουσία του Προέδρου επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το ανύσταχτο και προσωπικό ενδιαφέρον και την αγάπη του για την ελληνική περιφέρεια και τον σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους μας, στις παραδόσεις που οι έννοιες ελευθερία και θυσία αλληλοπεριχωρούνται και  προϋποθέτουν τη μεταστοιχείωση του εγωκεντρικού ατομισμού στη συλλογική έννοια του «εμείς», που  κινείται στα όρια της αγιοτριαδικής Χάριτος.

Τόνισε  την αγάπη του Προέδρου προς την Εκκλησία και τον Θεό, το ήθος και την ευγένεια του χαρακτήρα του και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη και να συνεχίσει να υποστηρίζει από το ύψος της θέσεώς του τις προαιώνιες ηθικές αξίες που με το φως τους φωτίζουν τον δρόμο της τιμής, της αρετής, του χρέους και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Κλείνοντας του προσέφερε μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, για να τον ενισχύει όπως είπε με τις πρεσβείες της στα υψηλά καθήκοντά του και να χαρίζει στον λαό μας ειρήνη, ευημερία και πρόοδο.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής Νικόλαος Μ. Ανδρουλάκης.

Ακολούθησε το τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως των αγωνιστών στο Ηρώο πλησίον της Ιεράς Μονής και η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακάλεσε να θυμόμαστε  ότι  «αυτός εδώ ο τόπος (Οροπέδιο Λασιθίου) μαζί με το Αρκάδι δίδαξαν πως για τους Κρήτες και για όλους τους Έλληνες, η αυτοθυσία είναι υπέρτατο χρέος».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετέβη στο Δημαρχείο  Οροπεδίου Λασιθίου στο Τζερμιάδο, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Στεφανάκης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον κ. Παυλόπουλο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά και τιμή της Δημοτική Αρχής για την υψηλή παρουσία του και του επέδωσε την τιμητική πλακέτα του Δήμου.

Την σχετική απόφαση ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Σιγανός. Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά για τη μεγάλη τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και παίρνοντας αφορμή από την 151ή επέτειο από την εμβληματική Μάχη του Λασιθίου, η οποία «σηματοδότησε τους αγώνες των Κρητών αλλά και Ευρωπαίων εθελοντών για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους κατακτητές τον Μάιο του 1867», και μετά την εκτενή αναφορά του στα ιστορικά εκείνα γεγονότα, κατέληξε με τα συμπεράσματα. Συμπεράσματα, τα οποία, όπως επεσήμανε, «συνάγονται από τα προαναφερθέντα ηρωικά γεγονότα και την αυτοθυσία των Προγόνων σας, στην ιερή μνήμη των οποίων κλίνουμε πάντοτε ευλαβικά το γόνυ, είναι πολλά και πολλαπλώς χρήσιμα».

Περιοριζόμενος σε δύο από αυτά, που όμως «είναι απολύτως καίριας σημασίας, καθώς περιέχουν και αντίστοιχα σημαντικά μηνύματα», ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Εμείς, οι Έλληνες, όπως έχουμε αποδείξει ιστορικώς, θεωρούμε υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αξία την Ελευθερία, αφού μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Για τούτο και είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε, με κάθε θυσία, το έδαφος, τα σύνορα και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, τα οποία αποτελούν συγχρόνως και έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το υποτιμά και, πολύ περισσότερο, να το αγνοεί».

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι «αποτελούμε δύναμη Ειρήνης και Δημοκρατίας στην περιοχή και επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ειδικώς, ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της». «Τούτο, όμως», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «προϋποθέτει εκ μέρους της γείτονος χώρας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, οι οποίες δεν αναθεωρούνται, ούτε επικαιροποιούνται και είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις, δίχως ν’ αφήνουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, περιθώριο για «γκρίζες ζώνες»- πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές, οπότε και από την Τουρκία». «Πολλώ μάλλον», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Κλείνοντας, ο Πρ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε και πάλι -μετά την προηγηθείσα δήλωσή του- τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη: «Εγώ, εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω την Γη. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω». Για να καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά τα διδάγματα, να είσθε βέβαιοι, θα οδηγούν τα έργα μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως το τέλος της θητείας μου, και όχι μόνον».

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε και μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος,  ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Εμμανουήλ Θραψανιώτης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο τ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Πλακιωτάκης Βουλευτής ΝΔ Ν. Λασιθίου, ο Ευρωβουλευτής Γεώργιος Γραμματικάκης, ενώ παραβρέθηκαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπερειφερειάρχης Υγείας κ. Εμμαν. Κλώντζας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Κων/νος Λαγουδάκης, ο Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμαν. Παπαδάκης,   ο Διοικητής της  Πυροσβεστικής κ. Μιχαήλ Βασιλάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, Φορέων εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου.